برای رشد خلاقیت در کودکان سعی کنید از آنها سوالات باز بپرسید. سوالات باز، کودکان را به تفکر و ایدهپردازی وامیدارد.
اما سوالات باز چیست؟
سوالات باز سوالاتی هستند که یک جواب مشخص و منحصر به فرد ندارد. بلکه میتوان برای هر یک از آنها پاسخهای متعدد و حتی بینهایت پاسخ ارائه کرد. بنابراین هر فرد میتواند برای این قسم از سوالات، براساس دانستهها، تجارب و نظرات خود، جواب یا جوابهای خاص خودش را داشته باشد.
سوالات بسته
در مقابل سوالات بسته سوالاتی هستند که یک جواب صحیح و منحصر به فرد دارد. به همین دلیل اگر از افراد مختلف یک سوال بسته خاصی پرسیده شود، همه افراد یک پاسخ مشابه خواهند داد.
برای مثال اگر به گروهی از کودکان یک ماژیک آبی نشان بدهیم و رنگ آن را بپرسیم، پاسخ همه کودکان «آبی» خواهد بود. هیچیک از آنها به رنگ دیگری اشاره نخواهد کرد. چرا که این یک سوال بسته است و یک جواب خاص و منحصر به فرد دارد. ولی اگر از کودکان بپرسیم: «اگر جنگلها نبودند چه اتفاقی میافتاد؟»، مسلما کودکان برای یافتن پاسخ این سوال لازم است فکر کنند. در واقع پاسخ سوالات باز به اندازه پاسخ سوالات بسته، ساده و در دسترس نیست. گذشته از آن ممکن است هر کودک برای یک سوال باز، بیش از یک پاسخ داشته باشد. از طرف دیگر پاسخهای هریک از کودکان نیز با هم متفاوت خواهد بود. به این ترتیب همان گونه که گفته شد، پاسخهای هر سوال باز بسیار متعدد است.
اهمیت پرسیدن سوالات باز از کودکان
اهمیت پرسیدن سوالات باز از کودکان نیز همین تعدد پاسخها است تا کودکان به چالش کشیده شوند. این نوع از سوالات کودکان را به تفکر و تخیل و ایدهپردازی وامیدارد و باعث وسعت دید و تفکر آنها میشود. آنها با مطرح شدن این سوالات به موضوعاتی فکر خواهند کرد که قبلا به ذهنشان خطور نمیکرد. از طرف دیگر به چالش کشیدن کودکان با طرح سوالات باز، باعث رشد مهارت حل مسئله در آنها میشود.