تکنیک چرا
تکنیک why

فهرست مطالب

تکنیک چرا چیست؟

انسان در دوران کودکی اشتیاق فراوانی برای کشف دنیای پیرامون خود دارد. کنجکاوی کودکان در مورد پدیده‌های مختلف، آن‌ها را وادار به پرسش‌های متعدد و بی‌پایان از بزرگترها می‌کند. «چرا» کلمه‌ای است که به کرات می‌توان از زبان کودکان شنید:

چرا سطح پنیر سوراخ سوراخ است؟ 
 
یا چرا آسمان آبی است؟
 
و همینطور چرا برف سفید است؟
 
و صدها چرای دیگر . . .
پنیر

تکنیک چرا یکی از تکنیک‌های خلاقیت است. این تکنیک که با عنوان تکنیک 5 چرا (به زبان انگلیسی  The Five Whys Technique) هم نامیده می‌شود، در واقع همانند چراهای مکرر دوران کودکی است. اما با این تفاوت که کودکان برای گسترش فهم خود از دنیای اطرافشان می‌پرسند. ولی ما بزرگترها برعکس کودکان، از این تکنیک خلاقیت استفاده می‌کنیم تا با پرسش‌های مکرر، دانستنی‌هایمان را زیر سوال ببریم.

تکنیک چرا

شاید کمی سردرگم شده باشید. چرا ما باید با استفاده از این تکنیک دانستنی‌هایمان را زیر سوال ببریم؟ این کار را می‌کنید تا از لابلای پرسش‌ها و پاسخ‌ها به واقعیت‌ها و ایده‌های جدید در مورد موضوع مورد سوال دست پیدا کنیم. واقعیت‌هایی که اغلب در پسِ دانسته‌های روتین و معمول پنهان شده‌اند و به نوعی ما را در مورد موضوعات مختلف به اشتباه می‌اندازند!

تکنیک 5 چرا

این تکنیک ساده‌تر از آن است که به نظر می‌رسد

شاید موضوع کمی پیچیده به نظر بیاید ولی این تکنیک آنقدر ساده است که بسیاری از ما متوجه اهمیت و نقش آن در حل مسائل و مشکلات نیستیم. اگر تسلط کافی نسبت به این تکنیک داشته باشیم، می‌توانیم از آن هم برای شناسایی و تعریف صحیح و کامل مسائل استفاده نماییم و هم در حین پرسش و پاسخ، ایده‌های جدید و ارزشمندی در مورد موضوع به دست آوریم.
 
با اجرای این تکنیک ساده به‌راحتی به منشاء و ریشه مشکلات پی می‌بریم. در فرآیند اجرای تکنیک 5 چرا، این چراها و سوال و جواب‌ها آنقدر ادامه پیدا می‌کند که به یک بصیرت و بینش در مورد موضوع و به یک جواب مفید و موثر برای حل مسئله برسیم.
 
گرچه نباید انتظار داشت که با به‌کارگیری این تکنیک هر نوع مسئله و مشکلی را حل کرد. ولی مسلما استفاده از این تکنیک به ما کمک می‌کند تا موقعیت و وضعیت را بهتر و روشن‌تر مشخص کنیم و در فرآیند آن به ایده‌های جدید و مفیدی دست یابیم.
این مقالات را هم بخوانید!

2 دیدگاه برای “تکنیک چرا

  1. حاتمی
    حاتمی گفته:

    سلام،
    ممنون از مطالب خوب و بسیار آموزنده‌ای که در سایت می‌گذارید.
    من در مورد مطلب تکنیک چرا یه سوال داشتم. آیا تکنیک چرا که شما توضیح دادید با تکنیک ۵ چرا تفاوت داره؟ اگر تفاوتی نداره، چرا شما این مطلب رو با همون عنوان «تکنیک ۵ چرا» ننوشتید؟

    • رسول امید
      رسول امید گفته:

      سلام،
      سپاس از لطف شما.
      به نظر من عدد 5 در «تکنیک 5 چرا» یه‌جورایی ایجاد محدودیت می‌کنه که این امر با خلاقیت تناقض داره. در خلاقیت قراره محدودیت‌ها رو بشکنیم و آزادانه‌تر و با ذهن کاملا باز به مسائل فکر کنیم. بنابراین نباید این چراها به تعداد مشخصی محدود بشه. ممکنه شما در مواردی با 4 چرا به جواب یه موضوع و مسئله‌ای برسید. در مقابل برای یه مسئله و موضوع دیگه‌ای لازم باشه چراها رو تا 6 یا 7 بار هم تکرار کنید. چس الزاما نباید تعداد چراها 5 تا باشند. به همین دلیل من ترجیح می‌دم از عنوان «تکنیک چرا» استفاده کنم تا عنوان «تکنیک 5 چرا»!موفق، پیروز و خلاق باشید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

ورود | ثبت نام
شماره موبایل یا پست الکترونیک خود را وارد کنید
برگشت
کد تایید را وارد کنید
کد تایید برای شماره موبایل شما ارسال گردید
ارسال مجدد کد تا دیگر
برگشت
رمز عبور را وارد کنید
رمز عبور حساب کاربری خود را وارد کنید
برگشت
رمز عبور را وارد کنید
رمز عبور حساب کاربری خود را وارد کنید
برگشت
درخواست بازیابی رمز عبور
لطفاً پست الکترونیک یا موبایل خود را وارد نمایید
برگشت
کد تایید را وارد کنید
کد تایید برای شماره موبایل شما ارسال گردید
ارسال مجدد کد تا دیگر
ایمیل بازیابی ارسال شد!
لطفاً به صندوق الکترونیکی خود مراجعه کرده و بر روی لینک ارسال شده کلیک نمایید.
تغییر رمز عبور
یک رمز عبور برای اکانت خود تنظیم کنید
تغییر رمز با موفقیت انجام شد