ایدهپردازی یکی از اساسیترین ملزومات خلاقیت است. بنابراین برای خلاق بودن باید ایدهپرداز خوبی باشید. به همین دلیل افرد خلاق ایدهپردازهای ماهری هستند و برای هر موضوع و مسئلهای میتوانند ایدهها و راه حلهای بیشماری تولید کنند. به همین دلیل میتوان گفت که ایدهپردازی و خلاقیت لازم و ملزوم هم هستند. ایدهپرداز، خلاق است و خلاق، ایدهپرداز!
با توجه به این واقعیت و پذیرش آن، به عنوان این مقاله میرسیم: «خلاقیت یعنی ایدهپردازی!»
در تایید این واقعیت یکی از تعریفهای خلاقیت هم میگوید: خلاقیت شکستن کلیشهها، توانائی تغییر در چارچوب طرح و یک راه جديد برای رسيدن به ایدهها است.
چرا اغلب افراد از حل مسائل روزمره زندگی عاجزند؟
وقتی مسئلهای مطرح میشود، معمولا ارائه چند ایده اول کار سختی نیست. اغلب مردم بهراحتی از پس آن برمیآیند. جالب این که چند ایده اولِ افراد مختلف برای هر مسئلهای کم و بیش شبیه هم هستند. چرا که این ایدهها بسیار معمول و روتین بوده و همه افراد از همانها برای حل یک مسئله خاص استفاده میکنند.
در اغلب اوقات مردم به خودشان زحمت تولید ایدههای بیشتر را نمیدهند و به همان چند ایده اولیه بسنده میکنند. دقیقا به خاطر همین است که از حل خلاقانه مسائل عاجز هستند. برای حل مسائل باید پا را فراتر از ایدههای معمول و روتین گذاشت. باید عادت کنیم ایدههای بیشتری تولید کنیم تا بتوانیم به ایدههای غیرمعمول و خلاقانه برسیم .
ایدهپردازی یک مهارت است
چگونه مهارت ایدهپردازی خود را تقویت کنیم؟
اساسیترین روش کسب هر مهارتی تمرین است. پس برای کسب مهارت ایدهپردازی باید خودمان متقاند کنیم که از هر فرصتی برای تمرین این مهارت سرنوشتساز استفاده کنیم. باید در زمینههای مختلف خودمان را به چالش بکشیم و سعی کنیم برای هر مسئلهای دهها ایده و راه حل پیدا کنیم.
نکته دیگر اینکه از ارائه ایدههای غیرمعمول و حتی به ظاهر غیرمنطقی و مسخره رویگردان نباشیم! اتفاقا ایدههای موثر در بین ایدههایی است که به نظر غیرمنطقی میآیند. چرا که این ایدهها با ایدههای معمول متفاوت بوده و به همین دلیل بکارگیری آنها نتایج متفاوت و بعضا موثرتری هم میدهند.
… و این یعنی خلاقیت!