تکنیکهای خلاقیت چه هستند؟
راهها و روشهای مختلفی برای ارتقاء سطح خلاقیت و توانایی حل خلاقانه مسائل وجود دارد. یکی از مهمترین این روشها استفاده از تکنیکهای خلاقیت است.
تکنیکهای خلاقیت مجموعهای از روشها و رویکردهایی هستند که به ما کمک میکنند تا از تفکر عادی و روزمره خارج شویم و به دیدگاههای جدید و متفاوت دست یابیم. به عبارت دیگر هدف از بکارگیری تکنیکهای خلاقیت این است که با کنار گذاشتن محدودیتهای ذهنی، به جریان آزاد ایدهها دست پیدا کنیم و حتی از ایدههای دیگران نیز الهام بگیریم.
این تکنیکها میتوانند در زمینههای مختلف از جمله کسبوکار، آموزش، هنر و علم به کار گرفته شوند و به ما در حل مسائل پیچیده و همچنین تولید محصولات و خدمات جدید کمک کنند.
طی چند دهه گذشته تکنیکهای زیادی توسط متخصصین خلاقیت، ابداع و ارائه شده است. هریک از این تکنیکها دارای خصوصیات ویژهای بوده و در موضوعات و موارد خاصی قابل استفاده هستند. از جمله این تکنیکها میتوان به تکنیکهای طوفان فکری، اسکمپر، شکوفه نیلوفر، وارونهسازی، درهم شکستن مفروضات، فهرست خصوصیات، گروه اسمی، ارتباط اجباری اشاره کرد.
تکنیکهای فردی و گروهی
اهمیت استفاده از تکنیکهای خلاقیت
بکارگیری تکنیکهای خلاقیت در فرآیندهای کاری و زندگی روزمره از اهمیت بالایی برخوردار است، زیرا این تکنیکها به افراد کمک میکنند تا به جای تکرار روشهای سنتی و مرسوم، به شیوههای جدید و نوآورانهای فکر کنند. در محیطهای کاری، استفاده از این تکنیکها میتواند به افزایش بهرهوری و حل سریعتر مشکلات منجر شود.
زمانی که تیمها از روشهای خلاقانه برای پیدا کردن راهحلها استفاده میکنند، احتمال یافتن راهکارهای نوآورانه و مؤثرتر بیشتر میشود. این امر نه تنها به بهبود عملکرد سازمانها کمک میکند، بلکه میتواند آنها را در رقابت با دیگران متمایز کند. همچنین، با تشویق به خلاقیت، انگیزه و رضایت شغلی کارکنان نیز افزایش مییابد، زیرا آنها احساس میکنند که در ایجاد تغییرات مثبت و مهم در سازمان مشارکت دارند.
در زندگی شخصی نیز، بکارگیری تکنیکهای خلاقیت میتواند به رشد فردی و بهبود کیفیت زندگی کمک کند. با استفاده از این تکنیکها، افراد قادر میشوند تا با دیدگاههای متفاوت به مشکلات نگاه کنند و راهحلهایی پیدا کنند که شاید در شرایط عادی به ذهنشان نمیرسید. این توانایی برای یافتن راهحلهای خلاقانه میتواند به کاهش استرس و افزایش اعتماد به نفس فردی منجر شود.
همچنین، خلاقیت در زندگی روزمره میتواند به ایجاد فرصتهای جدید، کشف علاقههای تازه و افزایش احساس رضایت و خوشبختی کمک کند. بنابراین، بکارگیری تکنیکهای خلاقیت نه تنها به بهبود عملکرد حرفهای و شخصی کمک میکند، بلکه به غنیسازی تجربههای زندگی نیز منجر میشود.
تعدادی از این تکنیکها
توضیحات مختصری از هر یک از تکنیکهای خلاقیت
تکنیک بارش فکری
تکنیک اسکمپر
تکنیک شش کلاه تفکر
تکنیک چرا
تکنیک نمودار استخوان ماهی
تکنیک نمودار استخوان ماهی که توسط پروفسور «کائورو ایشیکاوا» از دانشگاه توکیو ژاپن ابداع شده تکنیکی کارآمد در زمینه ایدهپردازی و حل مسئله است. این تکنیک خلاقیت، یک تکنیک گروهی است ولی به صورت انفردی هم کاربرد دارد.
تکنیک توهم خلاق
جالب است بدانید که این تکنیک روی نقصیههای دریافتی بشر از محیط اطرافش تاکید دارد! همه ما مشابه هم نمیبینیم و نمیشنویم. در واقع برداشت ما از موضوعات همیشه منطبق بر واقعیتها نیست و همین مسئله باعث میشود ناخواسته بتوانیم زوایای ناپیدای موضوعات را متصور شویم و درک متفاوتی از آنها پیدا کنیم. این مسئله باعث گسترش دیدگاه ما نسبت به آن موضوع میشود.
تکنیک وارونهسازی
این تکنیک زمانی استفاده میشود که به دلیل کیشههای ذهنی، تکنیکهای دیگر کارآیی خودشان را از دست میدهند. در این تکنیک به جای پیدا کردن ایدههایی برای حل مسئله، دنبال ایدهها و مواردی هستیم که باعث به وجود آمدن و یا شدت گرفتن مشکل و مسئله شدهاند. در واقع به صورت وارونه عمل میکنیم. زمانی که به دلایل اصلی به وجود آمدن مشکل رسیدیم، این بار عکس آن را عمل میکنیم و به این ترتیب مشکل یا مسئله حل میشود.
تکنیک شکوفه نیلوفر آبی
تکنیک شکوفه نیلوفر آبی که یکی از تکنیکهای ایدهپردازی خلاقیت است که توسط قای ماتسومورا یاسوآ (Matsumura Yasuo) ابداع شده است. در این تکنیک از یک مربع بزرگ 9*9 که 81 خانه مربع کوچک را تشکیل داده، استفاه میشود. در خانه مرکزی این صفحه موضوع اصلی یا مسئلهای که قرار است حل شود، نوشته میشود. در اطراف خانه مرکزی، 8 خانه که با حروف A تا H مشخص میشوند. سپس با کمک گرفتن از تکنیک طوفان فکری 8 عامل مرتبط و تاثیرگذار را پیدا میکنیم. در ادامه این 8 عامل را در به جای حروف A تا H مینویسم.
تکنیک PMI
تکنیک Do It
برای آشنایی بیشتر با تکنیکهای خلاقیت روی عنوان تکنیک در لیست بالا کلیک کنید!
برای آشنایی بیشتر با هریک از این تکنیکها روی عنوان تکنیک در لیست بالا کلیک کنید تا به صفحه مربوط به آن تکنیک وارد شوید. در صفحه هریک از تکنیکهای خلاقیت توضیحات نسبتا مبسوطی در مورد آنها دادهام. همچنین برای آشنایی بیشتر علاقمندان، در مورد برخی از آنها مثالهایی هم آوردهام.
این کارگاه ویژه کارکنان سازمانها، شرکتها و دانشگاهیان است. اگر در شرایط اقتصادی حال حاضر به دنبال رشد و بهرهوری خود، کارکنان و سازمانتان هستید، این کارگاه را از دست ندهید.
3 دیدگاه برای “تکنیکهای خلاقیت ”
با سلام ببخشید میخواستم لطف کنید مثال ها و اهداف کلی و جزیی و هر مطلب مرتبط با شش کلاه تفکر رو برام بفرستین لازم دارم نهایتا تا فردا
سلام ممنونم عالی بود
سپاس از نظر مثبت شما! موفق باشید.