مرحله عملیات محسوس
مرحله عملیات محسوس همانگونه که از عنوانش مشخص است، در رابطه با محیط عینی و محسوس است. در این مرحله کودک توانایی انجام اَعمال منطقی را کسب میکند. ولی باید توجه داشت که کودکان در این مرحه از زندگی کارهای منطقی را صرفا با امور محسوس و عینی میتوانند انجام دهند و نه با امور فرضی و غیرملموس!
برای مثال اگر به کودک 8 سالهای بگویید:
«اگر مریم از لیلا بلندتر باشد و سارا هم از مریم کوتاهتر باشد. کدام یک بلندترین قد را دارند؟»
کودک در ارائه پاسخ صحیح دچار مشکل خواهد شد. در صورتی که اگر این سه نفر بهطور عینی به کودک نشان داده شوند، بهراحتی و بدون نیاز به فکر و مقایسه واقعی و صرفا با یک نگاه جواب درست را خواهد داد.
بنابراین کودک در مرحله عملیات محسوس، از عهده حل کردن مسائل عینی برمیآید، اما قادر به حل کردن مسائل غیرعینی و انتزاعی نیست.
از ویژگیهای دیگر مرحله عملیات محسوس این است که کودک در این مرحله نیاز به آزمون و خطا ندارد و از طریق تفکر میتواند درباره اعمال مختلف و نتایج حاصل از آنها فکر کند. در این مرحله میتواند اعمال را پیشبینی کرده و نتایج حاصل از آنها را از پیش حدس بزند.
برای مثال تا پیش از این مرحله، کودک نمیتوانست با اطمینان بگوید که آن سوی ماه چه شکلی دارد. اما در این مرحله میتواند در ذهن خود ماه را دستکاری کرد. با این رو آن رو کردن آن بگوید که آن سوی ماه شبیه به این سوی ماه است. همچنین در این مرحله کودکان میتوانند در یک زمان به جنبههای مختلف یک موضوع فکر کنند و آن را در ذهنشان بپرورانند.
درک مفهوم بقاء ماده، عدد، وزن و حجم در این مرحله
یکی دیگر از ویژگیهای مرحله عملیات محسوس این است که کودک به درک مفهوم بقاء ماده، عدد، وزن، حجم و …. میرسد.
مفهوم بقاء ماده یعنی اینکه مقدار واقعی یک شیء با تغییر در شکل یا مکان آن تغییر نمیکند. مگر اینکه چیزی به آن اضافه شود یا از آن کم شود.
همانطور که در مطلب مربوط به «مرحله پیشعملیاتی دومین مرحله رشد ذهنی کودکان» ذکر شد، کودکی که به سن هفت سالگی نرسیده است معمولا از عهده این استدلال منطقی برنمیآید و برای مثال میزان برابر مایع درون ظروف غیرهمشکل را برابر نمیداند.
کلام آخر اینکه، رشد تواناییهای کودک برای تفکر و یادگیری الگوهای منطقی، از طریق تجربه کودک با اشیاء واقعی حاصل میشود. در واقع، کودکان فهم و درک را از طریق فعالیتهایشان با اشیاء گوناگون به دست میآورند. این درک از خود اشیاء و یا از طریق اطلاعاتی که درباره آنها به کودکان گفته میشود، به دست نمیآید.
بنابراین، والدین و مربیان باید توجه داشته باشند که اگر کودکان اشیاء و موادی در اختیار داشته باشند که برای آنها قابل درک و فهم باشد، میتوانند سطح تفکر منطقی خود را ارتقاء دهند. علاوه بر این، این وضعیت به آنها کمک میکند تا شایستگی تفکر خلاق را نیز کسب کنند.
برای آشنایی بیشتر با تفکر خلاق و توسعه آن در کودکان حتما مقاله «روشی برای توسعه تفکر خلاق در شما و فرزندتان!» را هم مطالعه کنید!