تکنیک توهم خلاق چیست؟
توصیف تکنیک توهم خلاق خیلی راحت نیست. درک آن هم نیاز به تمرکز بالا دارد. بنابراین لازم است با تمام حواس و تمرکز بالا مطالب این مقاله را مطالعه کنید.
ما برای درک دنیای اطرافمان از حواس پنجگانه خود یعنی بینایی، شنوایی، لامسه، بویایی و چشایی استفاده میکنیم. ولی جالب است بدانید که درک هریک از ما از محیط اطرافمان نسبت به افراد دیگر متفاوت است.
تفاوت در حسهای پنجگانه
شاید برای شما غیرقابل قبول باشد ولی باید بپذیریم که همه ما درک یکسانی از رنگها، بوها، مزهها و … نداریم. رنگ قرمزی که شما میبینید با رنگ قرمزی که دوستتان میبیند، متفاوت است. بویی که شما از یک ماده خاص، مثل یک اُدکلن درک میکنید با نوع بویی که دیگران از همان اُدکلن دریافت میکنند، فرق میکند. دلیل اینکه هرکس بوی ادکُلن خاصی را میپسندد و سلیقه خاص خودش را در انتخاب ادکُلن، رنگِ لباس، مزه غذا و … دارد به همین موضوع برمیگردد.
ساختار مغز و ارتباطات عصبی
دومین عامل اختلاف درک از موضوعات، به تفاوت در ساختار مغز افراد مختلف مربوط میشود. ساختار مغز و ارتباطات عصبی هریک از ما با دیگری متفاوت است. بنابراین پردازش اطلاعات نیز در مغز هر فرد با فرد دیگر فرق میکند. خروجی این پردازشهای متفاوت باعث درک متفاوت هریک از ما از موضوعات مشابه میشود.
تجربیات و سوابق
سومین عامل به تجربیات و سوابق افراد برمیگردد. هریک از ما در محیطی متفاوت از دیگری رشد کردهایم و تجربیات و سوابق مختلفی از موضوعات و پدیدهها داریم. این تجربیات و سوابق همانند فیلتری مانع از درک کامل ما از موضوعات میشود. درواقع این سوابق و تجربیات پیشفرضهایی را برای ما به وجود آوردهاند که مانع از درک کامل میشوند.
منشاء این تفاوتها چیست؟
ما اغلب همۀ واقعیت را نمیبینیم
به قول مولانا:
هر کسی از ظَن خود شد یارِ من
از درونِ من نجست اسرارِ من
این صحبتها چه ربطی به تکنیک توهم خلاق دارند؟
با توجه به صحبتهای فوق میفهمیم که چیزهای مختلفی را که ما به عنوان واقعیتهای مسلم فرض میکنیم، میتوانند با واقعیت منطبق نباشند. درواقع ما در مورد بعضی وقایع و پدیدهها توهم داریم. واقعیت چیزی است و ما بدون آنکه متوجه باشیم، چیز دیگری درک میکنیم که متفاوت از واقعیت است.