تکنیک چرا چیست؟
انسان در دوران کودکی اشتیاق فراوانی برای کشف دنیای پیرامون خود دارد. کنجکاوی کودکان در مورد پدیدههای مختلف، آنها را وادار به پرسشهای متعدد و بیپایان از بزرگترها میکند. «چرا» کلمهای است که به کرات میتوان از زبان کودکان شنید:

تکنیک چرا یکی از تکنیکهای خلاقیت است. این تکنیک که با عنوان تکنیک ۵ چرا (به زبان انگلیسی The Five Whys Technique) هم نامیده میشود، در واقع همانند چراهای مکرر دوران کودکی است. اما با این تفاوت که کودکان برای گسترش فهم خود از دنیای اطرافشان میپرسند. ولی ما بزرگترها برعکس کودکان، از این تکنیک خلاقیت استفاده میکنیم تا با پرسشهای مکرر، دانستنیهایمان را زیر سوال ببریم.

شاید کمی سردرگم شده باشید. چرا ما باید با استفاده از این تکنیک دانستنیهایمان را زیر سوال ببریم؟ این کار را میکنید تا از لابلای پرسشها و پاسخها به واقعیتها و ایدههای جدید در مورد موضوع مورد سوال دست پیدا کنیم. واقعیتهایی که اغلب در پسِ دانستههای روتین و معمول پنهان شدهاند و به نوعی ما را در مورد موضوعات مختلف به اشتباه میاندازند!

سلام،
ممنون از مطالب خوب و بسیار آموزندهای که در سایت میگذارید.
من در مورد مطلب تکنیک چرا یه سوال داشتم. آیا تکنیک چرا که شما توضیح دادید با تکنیک ۵ چرا تفاوت داره؟ اگر تفاوتی نداره، چرا شما این مطلب رو با همون عنوان «تکنیک ۵ چرا» ننوشتید؟
سلام،
سپاس از لطف شما.
به نظر من عدد ۵ در «تکنیک ۵ چرا» یهجورایی ایجاد محدودیت میکنه که این امر با خلاقیت تناقض داره. در خلاقیت قراره محدودیتها رو بشکنیم و آزادانهتر و با ذهن کاملا باز به مسائل فکر کنیم. بنابراین نباید این چراها به تعداد مشخصی محدود بشه. ممکنه شما در مواردی با ۴ چرا به جواب یه موضوع و مسئلهای برسید. در مقابل برای یه مسئله و موضوع دیگهای لازم باشه چراها رو تا ۶ یا ۷ بار هم تکرار کنید. چس الزاما نباید تعداد چراها ۵ تا باشند. به همین دلیل من ترجیح میدم از عنوان «تکنیک چرا» استفاده کنم تا عنوان «تکنیک ۵ چرا»!موفق، پیروز و خلاق باشید.