معنی عبارت Do It در تکنیک Do It «انجام بده» است، ولی این جمله با موضوع این تکنیک رابطه چندانی ندارد! در واقع این تکنیک از 4 مرحله تشکیل میشود و در از کنار هم قرار گرفتن حروف اول این 4 مرحله عبارت DO It را ساخته میشود.
مراحل چهارگاه تکنیک Do It
- Define Problem یا تعریف مسئله
- Open mind and apply creative techniques یا تفکر باز و به کارگیری فنون خلاق
- Identify best solution به معنی شناسایی بهترین راه حل
- Transform یا تبدیل
1. تعریف مسئله
در زیر هریک از مراحل چهارگانه بالا را توضیح میدهم:
اولین گام در حل هر مسئله و مشکلی، درک کامل آن مسئله و مشکل است. بنابراین باید ابتدا مسئله را برای خودمان کاملا تشریح کنیم و به جنبههای مختلف آن اشراف پیدا کنیم.
ممکن است بگویید من با مسئله کاملا آشنایی دارم، فقط راهحل آن را نمیدانم. در این خصوص باید بگویم که بسیاری از اوقات ظاهرا با مسئله آشنایی داریم ولی این آشنایی بسیار سطحی است و بنابراین از مق موضوع غافل هستیم.
در همین راستا حتما شنیدهاید که میگویند حداقل 50درصد حل مسئله در فهم مسئله است. بنابراین اگر حتی با مسئلهتان آشنایی خوبی دارید، بار دیگر به بازتعریف مسئله اقدام کنید. بدین صورت جنبههای پنهانی از مسئله آشکار میشود و حل کردن آن بسیار راحتتر خواهد بود.
2. تفکر باز و به کارگیری فنون خلاق:
مرحله دوم تکنیک Do It به تفکر باز تاکید دارد. ذهن ما اغلب دچار محدودیتهایی است که مانع از تفکر باز و همهجانبه میشود. از جمله مهمترین عوامل محدودیت ذهن هم ترس از قضاوت شدن توسط دیگران است.
یکی از روشهای موثر برای برطرف کردن این مشکل و برخورداری از تفکر باز استفاده از سایر تکنیکهای خلاقیت مانند تکنیک طوفان فکری است. اگر با تکنیک طوفان فکری آشنایی داشته باشید، میدانید که در این تکنیک در مرحله تولید ایده، قضاوت در مورد ایدهها کاملا ممنوع است. بنابراین با استفاده از تکنیک طوفان فکری به راحتی میتوان با فکر باز و بدون ترس از قضاوت نسبت به ارائه راهحلهای خلاقانه و کارآمد برای حل مسئله اقدام کرد.
3. شناسایی بهترین راه حل:
4. تبدیل:
بالاخره در مرحله چهارم از تکنیک Do It به پیادهسازی ایده میپردازیم. در اینجا منظور از تبدیل در واقع به کار بستن ایده برای حل مسئله است. پس با انتخاب بهترین ایدهها اقدام به طراحی یک برنامه عملیاتی میکنیم و در مسیر حل مسئله گام برمیداریم.