در این مقاله میخواهیم ببینیم آموزش چه تاثیری در رشد شناختی کودکان دارد. کودکان در بدو ورود به دبستان تفاوتهای بارزی در درک مفاهیم از خود نشان میدهند. منشاء این تفاوتها در وهله اول مربوط به توارث است. ولی همانند سایر خصوصیات رفتاری و تواناییهای بشر، در این مورد نیز نباید تاثیر محیط را نادیده گرفت.
تحقیقات متعددی نشان دادهاند که در بسیاری از تواناییهای انسان، تاثیر محیط حتی بیشتر از توارث و خصوصیات ژنتیکی افراد است. در واقع اغلب تواناییها اکتسابی هستند و با آموزش میتوان آنها را آموخت و گسترش داد. رشد شناختی کودکان نیز از این قاعده مستثنا نیست و بنابراین با آموزشهای اصولی و منطقی میتوان پیشرفت کودکان و انتقال آنها از یک مرحله به مرحله دیگر را سزعت بخشید.
به نظر پیاژه (روانشناس سوئیسی) ترتیب تحقق دورههای چهارگانه در همه کودکان ثابت است، ولی زمان هر یک از این دورهها براساس میزان رشد و پیشرفت کودک میتواند متغیر باشد. با آموزش میتوان رشد شناختی کودکان را از لحاظ زمانی جلو انداخت.
چگونه میتوان به کودکان آموزش داد؟
مسلما آموزش در مورد کودکان (بهخصوص در سنین پایین) متفاوت از آموزش بزرگسالان است. آموزش اصولی و موثر در کودکان میتواند اشتیاق به یادگیری را در آنها تحریک کند. این نوع از روشهای آموزش به آموزش غیرمستقیم یا آموزش نامریی معروف است. این آموزشها اغلب در قالب داستانهای جذاب، شعرهای کودکانه و بازیهای سرگرم کننده، ارائه میشود. در این نوع از آموزشها قوه تخیل و تجسم کودکان به کمک آنها میآید تا مفاهیم ارائه شده را بهتر درک کنند.
تکرار نیز یکی از مهمترین اصولی است که در این نوع از آموزشها نقشی اساسی بازی میکند و یادگیری کودکان را تضمین مینمایند. معمولا کودکان از شنیدن قصههای تکراری خسته نمیشوند و هر بار با اشتیاق و دقت به قصه گوش میدهند. آنها همچنین یک شعر کودکانه را به دفعات تکرار میکنند و از آن لذت میبرند.
شما در مورد آموزش و تاثیر آن در رشد شناختی کودکان چه نظر و یا تجربهای دارید. لطفا نظرات خود را با ما به اشتراک بگذارید