تکنیک طوفان فکری چیست و چه کسی آن را ابداع کرد؟
تکنیک طوفان فکری یا تکنیک بارش فکری (brainstorming) روشی است خلاقانه برای حل مسائل مختلف! در این تکنیک تعدادی از افراد دور هم جمع میشوند تا در مورد یک مسئله ایده و راهحل بدهند. در نهایت با جمعبندی این ایدهها، بهترین راهحل برای مسئله پیدا میشود.
تکنیک بارش فکری یکی از معروفترین تکنیکهای خلاقیت است و به عنوان یک تکنیک گروهی شناخته میشود. در این تکنیک تعداد مطلوب شرکتکنندگان نباید خیلی کم باشد، به طوری که افراد انگیزه لازم برای ارائه ایده نداشته باشند. همچنین تعداد نباید خیلی زیاد باشد که کنترل جلسه از دست مدیر جلسه خارج شود و از طرف دیگر برخی فرصت ارائه ایده پیدا نکنند. تعداد مطلوب شرکتکنندگان میتواند 6 تا 12 نفر باشد.
در این تکنیک شرکتکنندگان طی جلسهای در مورد یک مسئله یا مشکل به صورت گردشی ایدههای فیالبداهه خود را بیان میکنند. جلسه توسط یک سرپرست که وظیف تسهیلگری دارد، مدیریت میشود. همچنین یک نفر هم به عنوان منشی جلسه، نظرات ارائه شده توسط حضار را روی تخته یا کاغذ یادداشت میکند.
تکنیک طوفان فکری چه کاربردهایی دارد؟
زندگی ما انسانها سرشار از مسئله است و ما هر روز به طور ناخودآگاه مسائل ریز و درشت زیادی را حل میکنیم. بعضی از این مسائل در زندگی شخصی، اقتصادی، اجتماعی و شغلی ما بسیار پررنگتر هستند و حل اصولی و خلاقانه آنها میتواند تاثیر غیرقابل انکاری در کیفیت زندگیمان داشته باشند.
در این تکنیک میتوان با تولید ایدههای فراوان، بهترین آنها را برای حل مسائل بکار برد. همچنین با ترکیب ایدهها به ایدههای خلاقانهتر و متفاوتتری دست یافت.
مزایای استفاده از این تکنیک در ادارات و سازماها
- سازمان از افکار و ایدههای سازنده کارکنان بهرهمند شود.
- مدیران از توانمندیهای کارکنانشان شناخت بیشتری پیدا میکنند.
- مشارکت داده شدن کارکنان اعتماد به نفس آنها را بالا میبرد.
- کارکنان از نظر روانی به سازمان و منافعاش پایبندتر و متعهدتر میکند.
تکنیک طوفان فکری یکی از سریعترین روشها برای آزادسازی تفکر خلاق افراد است. در این روش حتی در مواردی کارکنان برونگرا و کمحرف ایدههای باورنکردنی ارائه میدهند که در حل مسائل بسیار راهگشا و موثر هستند.
تکنیک طوفان فکری دارای دو مرحله مجزا است:
1. مرحله تولید ایده:
در این مرحله از تکنیک مهارت ایدهپردازی و تفکر خلاق حضار اهمیت دارد. هدف از این مرحله تولید تعداد زیادی ایده است که توسط شرکتکنندگان به نوبت ارائه میشود. در این مرحله تمام سعی روی کمیت ایدههاست. هرچه تعداد ایدههای ارائه شده توسط شرکتکنندگان بیشتر باشد، امکان اینکه در بین آنها ایدههای ناب و ارزشمند وجود داشته باشد، بیشتر میشود. با توجه به اینکه این تکنیک گروهی است، شرکتکنندگان برای ارائه ایدههای هرچه بیشتر انگیزه مضاعف پیدا میکنند. به همین دلیل هم به این تکنیک، تکنیک طوفان فکری گفته میشود.
- قوانین تولید ایده
در مرحله تولید ایده قوانینی وجود دارد که باید توسط همه شرکتکنندگان رعایت شود. بنابراین تسهیلگر قبل از شروع جلسه بارش فکری در مورد قوانین تولید ایده به شرکتکنندگان توضیح میدهد. این قوانین عبارتند از:
در این مرحله هیچ فکر و ایدهای نباید مورد قضاوت، ارزیابی و انتقاد قرار گیرد.
هر چه ایدهها دور از ذهن، بکر و جسورانه باشند، بهتر است.
در این مرحله تاکید روی کمیت ایدهها است. بنابراین هر چه تعداد ایدهها بیشتر باشد بهتر است.
تا زمانی که افراد شرکتکننده ایده ارائه میدهند، جلسه بارش افکار ادامه پیدا میکند.
برای برنامهریزی دقیقتر لازم است در ابتدا کار بازه زمانی مشخصی را برای جلسه طوفان فکری مشخص کرد. وقتی بازه زمانی معینی تعیین میشود، افراد شرکت کننده در جلسه، سریعتر تمرکز کرده و ایدههای بهتر و بیشتری مطرح میکنند. زمان مناسب میتواند ۱۵ تا ۴۵ دقیقه باشد.
1 دیدگاه برای “تکنیک طوفان فکری ”
طوفان فکری همون روشیه که ما به جز خلاق شدن راه دیگه ای توش نداریم و از هرنکته و مطلبی که از ذهنمون میگذره میتونیم به یه ایده خفن و یه خلاقیت درست حسابی برسی.خوبی این روش هم اینه که هم به صورت فردی و هم به صورت گروهی میشه انجامش داد. من مقاله های زیادی رو در این مورد خوندم.